<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d5198477420184940746\x26blogName\x3d+++++++++++++++++++++++++++++::MHRHNZ...\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://mahirahnazihah.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://mahirahnazihah.blogspot.com/\x26vt\x3d-3401338374067515487', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
MHRHNZHH's
Interest: Music, Books, Blogging.
Love: Familia, Buddys.
Dislike: None
Genre: Pop Rock, Jazz< RnB
“love the life you live.live the life you love.” - Bob Marley
mahirahnazihah.blogspot.com
STATUS

CHILL MOOD : ON
"ceritaa"
Date & Time:   Sunday, 8 June 2014, 04:53
Entry:


assalamualaikum w.b.t,sudah lama jugak tak menaip blog ni, 

bukan saja2 tk tulis, tpi memang banyak masa terluang kt aktiviti yg lain,dlm masa yg sama, awal bulan ni jugak start part-time kerja,lagi lh masa tu mmg tak fikir ape dah, kerja memanjang..

masa kerja, mmg fikir banyak, masa kerja baru rasa mcm orang besar,cari duit sendiri,memang kelakar kalau fikir masa mula2 kerja,mana taknya, hari ni interview, dpt kerja, terus mintk nak masuk,nasib baik bos dgn mom(wife bos) baik, diorang pun bagi je,
kenal ramai orang, memnadangkn tempat kerja tu kat shopping mall, memang byk kerenah customerbila habis kerja, baru terigt yg diri sendiri ni student, walaupun kerja hanya part-time, tapi moment yg dpt masa kerja sgt seronok, walaupun baru2 rasa nk cabut je,tapi lama2 okey dahh,


pejam celik pejam celik, dah nk masuk sem baru kata environment baru tak juga, haha serius tak ada yg beza dgn sem lepas, mungkin akan bertukar lecturer, tu je kut,cuma sem ni harap sgt dpt kekalkn pointer,walaupun belajar di politeknik, tak semestinya senang gilaaa nk dpt pointer tinggi,hari tu ada baca dekat twitter, ada sorang tu tweet die ckp "student poli baru dpt pointer tinggi dh nk kecoh"mcm tu lah lebih kurang ayat die, tapi kte yg baca ni, mmg berasap telinga lah kn,pendapat saya lah kan, belajar mana2 pun susah , kalau tk cuba tgk prestasi pelajar yang belajar di peringkat pengajian tinggi mcm mana, menaik atau menurun,tak semestinya belajar di poli mudah, mudah kalau awak rajin, markah kuiz dan assignment selalu tinggi,itu baru lah senang nk dpt pointer tinggi,kalau nk kata dpt pointer tinggi senang kalau belajar di poli, apa bukti?? sedangkan sem lepas pointer saya xde lah tinggi mana pun, walaupun setiap kali test, kuiz dan assignment mmg saya x tinggal, bukan lah nak menunjuk tapi ini bukti, belajar dimana2 pun sama, usaha kene lebih, kalau masa sekolah, kte lupa nk buat kerja sekolah, tak kena tolak markah cuma kene marah dgn cikgu, tapi bile sambung belajar, tk de nye alasan lupa nk buat, mmg kene potong markah,


so bagi student yg mungkin akan sambung belajar, jgn rasa takut atau beban nk sambung, sbb peluang bukan datang berkali-kali, mungkin sekali seumur hidup,

cuma ada sesetengah pelajar rasa yg kalau tk dpt belajar di u, tak ada masa depan, siapa ckp, allah dah tentukan rezeki masing2, kalau belajar di u, mmg sistem agak lain dgn poli, kalau di poli, sepanjang saya belajar, mmg tak ada masalah, sbb di poli, kemahiran dgn teori kita akan diseimbangkan,contohnya, mcm sekarang saya ambil kos event, kos ni mmg banyak kemahiran sbb kalau kte belajar, kite tk nmpk event tu, kalau kita buat sendiri event, baru kte nmpk apa yg kita dpt dari benda yg kita belajar, beza dgn u, teori 80% kemahiran 20%, so, sama2 susah kan,apa yg penting, belajar,haha, ayat mcm ape tahh,tapi apa yg saya tulis bukan nk kutuk mana2 pihak, tapi sbg nk beri pandangan shj,tak semestinya belajar di u susah, tak jugak sbb kawan saya pun ramai yg masuk u, mereka sndiri tak ada kata susah sgt atau senang sgt, apa yg penting rajin belajar, usaha sungguh2, hormat ibu ngn ayah, dn solat wajib jgn tinggal, hoho, kbai
assalamualaikum w.b.t :)




"tudung .. tudung"
Date & Time:   Friday, 24 January 2014, 20:01
Entry:


Assalamualaikum w.b.t
ape khabar to all readers. 

entry ni just sekejap, x nk ckp byk . hehe

memndangkan right now i full time student so 
i just help out my sister , heheh

so, ni nk promote tudung bawal.
and mcm yg kite tahu tudung bawal dah mcm2 new fashion was come out.
so this is one of them,




so, if you are interested, 
e-mail : mahirahnazihah@yahoo.com
and this is facebook page if u want to visit

so kalau berminat boleh guna medium yg disediakn seperti di atas,
yg twitter tu boleh dm je .
for contact number- 013-7137062
no worries boleh tanye sye dlm medium yg di ats , 

syukran 

Assalamualaikum w.b.t



"LATE"
Date & Time:   Thursday, 16 January 2014, 17:49
Entry:


assalamualaikum semua :)
seperti biasa tgn dah rase gatal nk menaip
yaa walaupun agak lama menyepi sbb masuk poli mmg akan start bz
why my tajuk mcm mcm pelik, haha
tak ada la
it's just tajuk and i dont know nk buat tajuk lagi kreatif, huhu
because i was not born to creative person
as a human being i really look for it , to be someone like that but i afraid if i be fake person
so i just proud be myself heheh,
ok i already start my mukadimah
sebelum i start melalut lets check out my last year 2103 punye cerita key

tahun lepas tahun yg agak mncabar sbb mcm2 bende yg jadi yg i sendiri takkn pernah lupa
awal tahun i jadi pengganggur trhormat kt rumah, pastu i mcm mayat hidup kt rumah
tak tahan terus nk cari kerja then bila dah dpt, ibu mmg tak bagi, then i mcm jadi mayat hidup balik
pastu bila ada rezeki sikit i terus pergi serbu kedai novel
then, smpai sekarang koleksi tu brtambah, lagi2 bile dpt side income ni kann..huhu

dlm prtengahan tahun result upu was comeout and i told ibu agk byk kali jugak
yg i takkn dpt upu tu, taraaa... mmg masin mulut, betul2 tak dpt
my ibu mcm frust pun ada, and i masuk form six dlm brpe minggu
then masa ibu kt outsation result rayuan i dpt, then i mcm taraaa
hahah
i told my ayah that time, die pun mcm pelik je dgr kursus ni
tapi i terangkn sinopsis kursus ni
pastu i start shopping utk masuk poli, kesian to my ibu n ayah duit byk keluar
actually i sebenarnye laa dah agak dpt poli kt johor ni
kenapa?
sbb i ade download pamplet psl poli premier, then i tgk course ni ade kt poli johor jee
then i was like.....................
tak trkata habis sbb i trfikir kalau ayah reject tak bagi i enter this poli
kenapa tak tukar course?
sbb i ade discuss with my big bro then he talk a lot so i just shut my mouth
then punye la rase mcm pelik je dtg johor sbb
1) I tak pernah dtg sini
2) i bukan org johor

thats why la i mcm tak caye pun ade knnn
then i sepatutnye nk mohon psl perniagaan antrbngsa kt poli shah alam
dekat ngn my big bro tu satu pastu i boleh balik rumah selalu, hahah
tak de la
duduk jauh agk mencabar kut sbb i tak pernah duduk jauh dri family
ni masa mula2 masuk poli la, sbb masa tu fikiran tak matang lagi
asyik nk pikir balik je
then lama2 da ok
tak ade la dpt culture shock pun kalo duduk kt sini sbb rata2 die punye environment kira ok
tapi kalau beli brg kt sini tu mcm i nk nangis sikit, heheh

homesick i pun x lama, dlm 4 hari tak silap, my friend yg byk bgi kata semangat
then i mcm.....
okk...

i join beberapa la kelab kt sini
one of them of course la my lovely kelab haha rakan muda masjid
i tak tao mcm mana mula

mcm ni la, naturally join sbb masa tu tgh duduk kt masjid
then tiba2 dtg sorang akk tanye ahli kelab ke?
then i hadam balik ape yg akk tu ckp, then i ckp tak
pastu akk tu tanye nk join tk, i punye la excited
i tanye boleh ke, then akk tu ckp boleh jee
then start la my new life, i selalu dgr org pergi usrah i mcm grrrr, nk jugak!
then bila dah join usrah dlm kelab sgt seronok
tambah2 dgn akk2 yg sgt sporting
kat kelab ni jugak la pengetahuan makin brtambah, alhamdulillah
moment paling manis bila sama2 buat program, sgt seronok, trust me ;)

then i join kbim(kelab bahasa isyarat malaysia)
sgt seronok sbb belajar sign language
lagi2 kt dlm poli ade student deaf kan
lagi la nk belajr.
pernah masa tu tgh jalan kt kaki lima poli then nmpk student sem 1
rasenye studnet tu dah mahir sgt dgn sign language kut
then i tgk die mcm tgh ckp psl kwn i
i nk trgelak pun ada masa tu sbb sign language die abc
i bukan nye mmperendahkn sign language die tapi sbb die ckp2 psl kwn i
depan2 pulak tu bukannye kitorang x perasan, lagi2 terang2 die ckp psl kitorang kann
cume i nk jugak interview student tu dah lama hidup ke,hahah tak de la
i tak sekejam tu
mcm ni je la, when u dah study sign language it's mean u need to use at the right way
bukannya yg mcm i cerita kt atas tu, gune sign language tu bile u need to talk with deaf student
not only to deaf yg bisu pun same,
that's all, simple,

then bila dah jadi event student mesti la ade handle2 event
ado la  jugak
tapi tak byk mne laa, sgt seronok sbb u will get experienced kann

insyaallah for this year i hanya mngharapkan benda yg baik2 saja
mnjadi lebih baik dari yg semalam
mnjadi anak yg solehah to both of my parent
and mnjadi hamba allah yg brsyukur setiap masa
yg dpt brsabar dgn segala dugaan
insyaallah, amin..

i pun taknk letakkn sebarang matlamat for this year, cukup la kalau i niat untuk mnjadi lebih baik kan
i pun bukannye jenis org yg suka letakkn matlamat every year, mksud i bukannye jenis yg tak brmatlamat
but i buat setiap hari, every day i niat untuk jadi lebih baik dari semalam.
that's simple kann
simple is rare, haaa, pernah dgr tak, just joking
thats all for today

assalamualaikum w.b.t :)



"pengalaman "
Date & Time:   Sunday, 22 December 2013, 04:35
Entry:


assalamualaikum w.b.t
sihat tak semua??? hehe
alhamdulillah, dah dekat sebulan jugak la x update blog yg tak de org nk tgk niii,
apepun dpt update blog pun kalo balik kl,(sbb kt rumah ade internet,huhu)

since dah dekat sebulan x update ni, agak rindu nk menaip
nk kata sibuk,sibuk la jugak, lagi2 kalo kt poli,
nasib baik assignment dlm group je,
so kali ni entry tak de la ckp satu benda jee
so chill, hehehe

dlm kesempatan ni, nk congrats jugak dekat sume student pmr yang dpt straight A's,
tahniahh,
share sikit pengalaman masa pmr, mase tu still igt, menggigil jawab first paper,
pastu sikit2 tgk jam, pastu chill jap, tgk kiri kanan,
yg best sbb masa tu duduk kt belakang skali, mmg seronok , sbb dpt tgk sume org,
jwb exam pun dlm dewan besar, tu yg tambah seronok,
nk amik result pmr lagilah, masa tu x expect pun result brape,
then bile dah tahu, alhamdulillah sgt2,heheh
sbb masa tu memang belajar main2,
bile spm pulak, dpt pulak tempat duduk kt belakang,
sama jugak menggigil die, cume time spm kurang sikit nervous,
mungkin sbb fikir dlm otak, jwb paper chill je, hahah,
and nasib baik result ok je, berbaloi la jugak kannn, haha

dah nak masuk tahun 2014 ni, of course student yg baru habis spm mesti tgh fikir nk belajar kt mane kan?
for me, nnti masa nk mohon upu, decide dulu course yg korang nk, suggestion utk korang pilihlah course yg agak baru kt malaysia, sbb ni peluang utk korang belajar benda yg baru kan, at the same time, korang pun dpt merasa benda baru,
pastu elakkan pilih course yg mmg ramai student akan pilih, mcm nurse, masscomm, sbb kos ni mmg fofular(popular) dgn student skarang ni, lagi2 kene bersaing dgn student yg penuh A, lagilah peluang die tipiskan,
igt lagi masa tu naik teksi, uncle tu tanya belajar kt mane, then ckp kt poli, pastu die igt sye ni pernah belajar kt sekolah teknik, then bile terangkn kat dia sye ambil kos ape, baru dia tahu,
tak semestinya kalau poli je student sekolah teknik dpt masuk, tgk kos jugak,
nanti bile dah dpt offer, masuk je belajar sbb kalau korang sambung belajar dah kira ok la tu drpd korang tak buat pape kan, once dah habis belajar, then korang decide la benda yg korang mmg minat,

cuma saya pun ada pengalaman masuk form six, mmg best cuma, level die agak tinggi, kebetulan dpt tawaran poli, so decide ambil poli, student yg ambil stpm pun bukan calang2 sbb stpm ni level dia agak tinggi, setanding dgn exam luar negara kot, spe tak bangga kan, cuma korang kene rajin, study smart,
hope dgn apa yg sye share ni korang pun dpt manfaatnye :)


insyaallah apa yg korang doa pastu usaha mesti korang dpt ape yg korang harapkan,
and doa dari parent punn, ok
that's all from me,
bye2




"Novel:Bukan Kerana Aku Tak Cinta , E-man sufi"
Date & Time:   Thursday, 7 November 2013, 04:08
Entry:


assalamualaikum :)
hye semua , sihat ? alhamdulillah.
so, dlm tgh duk bercuti ni fikir jugak xtvt ape nk buat utk cuti ni,
 tibe2 terigt ade pinjam novel member, heee
actually novel2 yg karyaseni  keluarkan selalu sgt beli sbb mmg favorite,
sbb cara tulisan penulis2 pun mmg sgt best, and i really love it :)
it's really different from the others,
and one of the novel yg saya mmg nk beli adalah tajuk entry yg saya tulis ni, 

so, ni muka depan die


sinopsis:

“Kalau aku suruh kau terjun dalam kolam tu, kau nak terjun?”
“Untuk buktikan cinta Mas kat abang… terjun kolam pun Mas sanggup. Okey! Mas terjun! Tapi untuk pengetahuan abang... Mas tak tahu berenang!”
“Mastura!!!!!!!” 
JEBAT. Seorang lelaki yang katarsis, berdarah campuran Melayu dan Cina dari jalan hitam kehidupan kepada pencerahan. Tidak pernah terlintas dalam fikirannya untuk jatuh cinta kerana tujuan hijrahnya hanya untuk menuntut ilmu agama dan melupakan kisah silamnya.
Sifatnya yang tenang, rajin dan baik hati telah menarik perhatian Mastura, adik ipar kepada majikannya Uwais. Pelbagai cara digunakan oleh gadis itu untuk menarik perhatiannya hingga Jebat naik rimas dan lemas. Walau berkali-kali ditolak, Mastura tidak juga berputus asa. Dia tidak pernah menyangka gadis cantik,kaya dan bijak seperti Mastura terpaut hati kepadanya, seorang lelaki biasa yang tidak begitu tampan kerana mempunyai parut di bahagian matanya. Mereka umpama The Beauty and The Beast.
“Kau tak malu ke nak bersuamikan lelaki yang tak ada apa-apa?”
“Nak malu apa? Bagi Mas, abanglah yang paling handsome. Bagus juga parut tu… Tak adalah perempuan lain nak rebut abang daripada Mas, kan? Biar Mas sorang aja yang tahu menilai betapa kacaknya abang di pandangan Mas.”
Namun mampukah rumah tangga yang dibina bertahan?
Masih adakah cinta dan kesetiaan dalam hati Mastura apabila mengetahui rahsia sebenar yang Jebat ialah  bekas ketua kumpulan gengster!
Sementelah pula lelaki dengan sejarah hitam sebegitu bukanlah suami impiannya.


dah bace kan, so tau la sikit2 psl novel, 
jebat dlm novel ni mmg cool sbb die bahasakan kau aku je dgn wife die, mastura pulak jenis gila2, so byk insiden yg kelakar dlm novel ni, walaupun novel byk yg kisah die psl cintan-cintun tapi this novel ade different sikit dari segi watak die,
kalau kita baca novel sekarang,mesti watak hero tu baik and romantik memanjang tapi dlm novel ni jebat tu jenis yg bukan romantik and die bukan lah baik mana cuma dia belajar utk jadi org yg lebih baik,
boleh tgk jebat ni panggil wife die kau aku, sbb dia ckp tak cool bila bahasakan diri dia abg,see, funny kutt, dlm novel ni pun ada rahsia jebat yg mastura sendiri tak tahu, so dari situ dah start konflik antara mereka husband and wife, nk tahu selanjutnya beli novel ni, and kalau nk senang pergi je dekat web ni www.karyaseni.my utk dptkan harga diskaun,
best sbb tak beli ikut harga sebenar, ade jugak delivery sekali, 
no worries ;), and sekarang pun dah boleh jumpa org jual novel dlm harga diskaun online, and ni tempat yg saya jugak ada beli, http://belidiskaun.blogspot.com/ 

so,next entry insyaallah, ada tajuk buku yg nk disharekan dgn semua, nk tahu, tunggu yaaa




"Cuti semester start"
Date & Time:   Monday, 4 November 2013, 07:36
Entry:


assalamualaikum .
dan seperti biase, mmg rase dah lama tak update blog kesayangan ni,hee
ya, tajuk tu dah menunjuk tujuan yg akan anda2 baca,


yahh, dah start cuti sem. yeayyy but..
entahlah, nk kata idea utk tulis blog dah tak ade, tak juga, 
sbb ni blog peribadi 
so, kat sini lah saya akan ceritakan, share dgn semua :)
and mmg tgh habiskan cuti sem, 
xtvt utk cuti sem pun x fikir lagi,tgh loading
haaaa,yaa cuti sem dah start, tak tao nk buat ape,
tanye member, die keje(untunglah kan cuti lama :( )
like seriously rase mcm cepat sgt mase berlalu
rase mcm baru semalam ayah dgn ibu hantar kat poli
tup tup, dah start final exam, and cuti sem.
tapi x seronok mana la kan sbb cuti pun 3 minggu je
still remember the first time ever jejak kt poli, rase mcm asing sgt sbb tak biasa dgn new environment(katenye) heee
tapiiiii, entah lah rase mcm nk rakam balik dari first dtg poli sampai habis. sbb kenangan yg byk sgt masa tu
still remember ibu tlg kemaskan bilik, last2, bile kemas semua barang rasa sedih pulok,
pastu bila dah nk balik kl sempat pandang2 je kt bilik, ckp bye2 kat dia, tu je yg mampukan,heehee


since dah start belajar ni, mmg byk benda yg kene buat sendiri memandangkan family pun duduk jauh
but kawan2 kat sini yg byk tlg if i had a problem, and layan budak yg cengeng ni,heheh
dgn budak kt class sgt2 la best sbb mcm2 kerenah boleh tgk sampaikan kalau terigt mesti nk tergelak,
masa first masuk class, masa tu diorang ade class account, still igt masa tu mmg malas nk masuk class memandangkan hari tulah pendaftaran and hari tu jugak kene masuk class, igt bolelah rehat2
lepas masuk je, mak aii, mmg agak ramai, dlm ramai2 tu, nina the first one yg tegur, still remember sbb masa dlm riuh2 tu tak dgr sgt dia tanya ape, then lysha came tanye psl jadual, then lepas bagi kat dia, borak2 dgn nina, then kenal2 dgn nadia,syaa, yaya and semua . masa tu ada yg igt nama, ade yg tak, sbb ramai, heheh
tapi sekarang mmg dah bole igt semua.

pastu lama2 dah boleh biasakan diri, nasib baik masa first sambut bulan ramadhan dpt buka puasa dgn family,
tu pun sbb hari tu mmg johor cuti sbb first ramadhan
then, rase mcm pelik je sahur dgn maggi, sbb mmg tak biasa, first time puasa jauh dari family,
first time juga tertinggal sahur, hehe, mmg kelakar sbb kecut perut masa tu takut kene ganti puasa,
for the next entry insyaallah akan tulis lagi sbb masa pun byk lagi utk menaip,heheh
tapi tetap jugak tak rajin update blog right,,heheee 
 wait for the next entry yaa :)


"QUOTES OF THE DAY"
Date & Time:   Saturday, 21 September 2013, 02:29
Entry:


Coming together is a
beginning
Keeping together is
progress
Working together is
success

-HENRY FORD-